Motivatie Elsa van den Hoogen m.b.t. het project paalhoofden en blokkendam

Ik ben reeds geruime tijd bezig met Vrije Grafiek en ik ben vanaf 2009 bezig met het item kust bescherming. Dat zijn de houten paalhoofden en betonnen blokkendammen die onze stranden en havens beschermen tegen het water.

Dit project is voortgekomen uit mijn hobby nl. strandvissen. Samen met mijn man heb ik heel wat nachten op het strand tussen de paalhoofden en aan de blokkendam staan te vissen. De bruisende golven, de grillige weersomstandigheden, de spanning maar ook de stilte en serene rust s’nachts op het strand probeer ik in mijn werk tot uitdrukking te laten komen. Helaas hebben wij door gezondheidsproblemen het strandvissen moeten opgeven maar is het wel mijn drijfveer geworden om mijn passie standvissen in mijn grafiek tot uitdrukking te laten komen.

Ik zie dat mijn werk steeds verder evolueert. Ik gebruik hiervoor diverse grafische technieken en combinaties hiervan. Ook laat ik mij verleiden mijn afdrukken (blind drukken) te versnijden en hiervan collages te maken. Mijn werk ontwikkelt zich steeds meer naar abstracte vormen en merk zelf op dat ik met dit project nog lang niet klaar ben en ik nog lang niet alles uitgepuurd heb. Telkens als ik naar het strand toe ga om foto’s te maken merk ik dat het in mijn lichaam weer bruist. Het zien van de zee, de golven en de paalhoofden en blokkendammen inspireren mij enorm wat ik later weer probeer te vertalen in mijn werk.

De paalhoofden, blokkendammen, strand, zee en bruisende golven geven mij steeds een bevlogenheid om de herinneringen aan mijn passie strandvissen levendig te houden en wil graag proberen met mijn werk  daar anderen in deel te laten nemen.

Elsa van den Hoogen